Aurinkolasilinssit

Aurinkolasilinssejä valmistetaan kahdella eri tavalla, joko prässäämällä tai hiomalla. Prässäämällä valmistetuissa linsseissä pinnat eivät ole aina symmetrisiä vaan pinnat ikäänkuin ”valuvat”. Tämä ns. valuminen aiheuttaa linssiin vääristymiä ja saa aikaan esimerkiksi vaikutelman, että linssissä olisi voimakkuus. Tämä on tavallista etenkin lasilinsseissä, jos ”muotista” irroittaminen suoritetaan liian korkeassa lämpötilassa. Hiotuissa linsseissä pintojen valumista ei esiinny.

Aurinkolasimallistoista löytyy kaikenlaisia tyylejä. Jos linssit ovat todella kaarevat tai aurinkolasit ovat malliltaan pään muotoa mukaillen kaarevat, tulisi linsseissä olla myös prismaattinen korjaus nenän suuntaan ~ 2-3/10 prismadiopterista, jolla korjataan yhdensuuntaissiirtymiä jne. Halvemmissa aurinkolaseissa tätä korjausta tehdään harvemmin. Mikäli prismaattista korjausta ei ole tehty, tuntuu kuin linssit vetäisivät ulospäin eikä katsominen linssien läpi tunnu miellyttävälle ja silmät väsyvät.

Viimein aletaan tunnustamaan se tosiseikka, että UV-säteily ei mene linssin läpi. Eli linssi, joka läpäisee UV-säteilyn, on monin verroin vaikeampi valmistaa kuin sellainen mikä ei läpäise sitä. Vihdoin on nostettu puheenaiheeksi myös ongelmia tuottavista säteilyistä (esimerkiksi röntgensäteily).

Aurinkoista kesää ja muistathan suojata silmäsi!

Linssi-Kössi

 

Kyrönmaan Näkö Oy
Asematie 5
66440 Tervajoki
puh 06 4785 440

AVOINNA
ma-pe 9-17
kesälauantait suljettu

Lähetä kommentti

  • (ei julkaista)

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>